Arbetsmiljöregler: En livräddande kraft på våra arbetsplatser!

Varje dag drabbas ca 25 personer  av plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus varav ca 11% överlever

När en person drabbas av ett hjärtstopp är varje enskild minut viktig att fylla med rätt åtgärder. Åtgärderna som räddar liv vid hjärtstopp är snabb identifiering av hjärtstoppet, larm till 112, hjärtlungräddning, en strömstöt från en hjärtstartare och snabb ankomst till sjukhuset. Kommer vi igång med livräddande insatser inom 3 minuter har en person som drabbats av hjärtstopp upp mot 70% chans att överleva.

Med hjärtstartare på fler arbetsplatser,  fler som kan hjärtlungräddning, fler liv skulle räddas.

Varje minut som går efter ett hjärtstopp utan åtgärder minskar chansen att överleva med 10%. 



”Maria Lundström är intensivvårdssjuksköterska och HLR instruktör. Hon säger att alla kan göra något för att skapa en bättre beredskap, hon bjuder gärna in på en kopp kaffe, för att prata hjärtsäkerhet på just er arbetsplats

Vill du gå en HLR kurs har vi en på gång 4 oktober? Anmäl dig, vänta inte!



Så här kan en hjärtstoppsberedskap på arbetsplatsen se ut

  • Placera en eller flera hjärtstartare tillgängliga och synliga, 24-7
  • Årlig Hjärtlungräddningsutbildning
  • Ta fram en Hjärtsäkerhetspolicy, för ett långsiktigt och strategiskt arbete med att rädda liv på arbetsplatsen. 
  • Säkerställ beredskapen genom att ha koll på regelverket, förskriften om Första Hjälpen och krisstöd, till hjälp checklista Första Hjälpen och krisstöd


Säkerställ beredskapen genom att ha koll på regelverk och riktlinjer

Syftet med Arbetsmiljöverkets regler är att skydda anställdas hälsa och säkerhet genom en trygg, säker och hälsosam arbetsmiljö.

Centrala mål för Arbetsmiljöverkets regler är

  • Förebygga olyckor och skador
  • Främja hälsa och trivsel
  • Skapa tydlighet i roller och ansvar
  • Främja samverkan kring arbetsmiljön

Att inte följa arbetsmiljöregler kan leda till stora konsekvenser för människor på en arbetsplats, som vi pratat om i den här artikeln. Men det kan också leda till ekonomiska sanktioner, rättsliga problem och minskad lönsamhet.

1 januari 2025 träder Arbetsmiljöverkets regelförnyelse i kraft. Kris & Hjärta kommer att ha  ett seminarium i 11 oktober, där vi ska prata och resonera kring förståelse för den nya regelstrukturen och praktiskt arbete kring den. Du är varmt välkommen, anmäl dig!

Vi påverkar arbetsmiljön och livet

Arbetsmiljö och Hjärtsäkerhet

Maria Sundqvist

Maria är arbetsmiljöingenjör och hjälper arbetsplatser med det systematiska arbetsmiljöarbete, ett arbete vars syfte är att skapa en trygg och säker arbetsplats. Maria har en bakgrund som specialistsjuksköterska inom intensivvården.