Min resa till arbetsmiljöingenjör
Juridiken styr och stödjer, en slags support till oss. Tänker att regelverket fungerar som spelregler för hur vi ska bete oss i olika situationer och dessa spelregler talar också om för oss vilka konsekvenserna blir om vi bryter mot dessa. Den första lagstiftningen, som gällde arbetsmiljö kom redan 1889 och tog sikte på olika yrkesfaror inom såväl industri som hantverk. Utgångspunkten var precis som idag att ansvaret låg på arbetsgivaren. 1978 trädde arbetsmiljölagen i kraft. Arbetsmiljölagens ändamål är så enkelt som att vi ska förebygga ohälsa och olycka i arbetet samt att även i övrigt uppnå en god arbetsmiljö. Som komplement till arbetsmiljölagen finns arbetsmiljöförordningen och arbetsmiljöverkets författningssamling som består av ett åttiotal föreskrifter och beskriver i detalj spelreglerna. De är försedda med ett årtal och ett nummer. Efter att nu två dagar i skolan och fördjupning i regelverket, spelreglerna, kan jag ännu mer än innan känna att vi alla har bra förutsättningar för att skapa hållbara och friska arbetsplatser till och med mycket bra förutsättningar.

Här kommer ett tips från min lärare hur man kan läsa en föreskrift:
 

  • paragraf 1 och 2 beskriver oftast vilka den berör
  • glöm inte bort kommentarsdelen som ofta ger nyttig information

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

-

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln

-